Anestiadi Vasile
Anestiadi Vasile (4 mai 1928, Sărățenii Vechi, județul Orhei, – 13 noiembrie 2014, Chișinău, Republica Moldova)
A fost un medic renumit, specialist în morfologie, patologie, patobiologie, angiologie și biogerontologie, precum și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). A deținut funcția de președinte al Consiliului pentru Etică în Cercetare al AȘM începînd din 2006.
Anestiadi și-a început studiile primare în satul natal, continuîndu-le la Orhei și ulterior la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, pe care l-a absolvit cu mențiune în 1951. Între 1955 și 1958, a fost asistent universitar, iar ulterior, timp de trei decenii, a condus Catedra de patomorfologie. A fost prorector pentru activitate științifică între 1962 și 1963 și rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău între 1963 și 1986. Din 1986 pînă în 1991, a condus Laboratorul de patologie, iar din 1991 a fost director al Centrului Științific de Patobiologie al AȘM.
Contribuții științifice
Vasile Anestiadi a fondat școala științifică a patologilor din Republica Moldova, contribuind substanțial la dezvoltarea acestei discipline. El a elaborat teoria aterosclerozei incipiente, introducând termeni fundamentali precum „Injury”, „Preatherosclerosis”, „Pathomorphosis”, „Immunoinflammation” și „Sinergism”. Descoperirea stadiilor precoce ale aterogenezei constituie o realizare științifică originală și a reorientat cercetarea în acest domeniu. Rezultatele cercetărilor sale sunt reflectate în peste 700 de lucrări științifice, inclusiv 10 monografii publicate în reviste internaționale de prestigiu.
Cercetările sale au pus bazele unor noi paradigme științifice, iar discipolii săi au devenit profesori, doctori în științe, titulari de catedre și conducători de laboratoare. Activitatea sa a fost prezentată la numeroase forumuri științifice europene și mondiale, inclusiv la Moscova, Sankt Petersburg, Tokio, Kiev, Valencia (Spania), Washington, Helsinki, Berlin, Roma, Paris, Istanbul, Lisabona, Montreal, Nice (Franța), Praga și altele.
Activitate academică și internațională
Fiind președinte al Consiliului Rectorilor Universităților din Moldova între 1977 și 1986, Anestiadi a implementat metode moderne de predare, organizînd sanatorii pentru studenți, centre-model de odihnă și sport, precum și cluburi de estetică. În decursul mandatului său ca rector, a contribuit la instruirea a peste 20.000 de medici, inclusiv generaliști, pediatri, igieniști, stomatologi și farmaciști.
A fost membru al International Academy of Pathology (Paris), membru de onoare al Asociației de Gerontologie și Geriatrie din România, Senior Societas Pathologorum Europae (Berlin), precum și membru al International Union of Angiology (Tokio). De asemenea, a fost membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România și al Consiliului Științific al Societății de Gerontologie și Geriatrie din EuroAsia (Moscova). A colaborat cu reviste științifice de prestigiu, fiind membru al colegiilor de redacție ale publicațiilor „Pathology” (Paris) și „Romanian Journal of Morphology and Embryology”.
Activitate politică și administrativă
În calitate de deputat și președinte al Comisiei pentru ocrotirea sănătății, cultura fizică și asistența socială a Sovietului Suprem al RSSM, Anestiadi a contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinii, științei și educației în Republica Moldova. A fost cofondator al Institutului de Cardiologie împreună cu M. Popovici, susținînd pregătirea cadrelor de cardiologi și organizarea altor servicii specializate.
Distincții și recunoaștere
Pentru meritele sale excepționale, Vasile Anestiadi a fost decorat cu numeroase ordine și medalii, printre care Ordinul Republicii, Ordinul „Insigna de Onoare”, Ordinul „Prietenia Popoarelor”, Ordinul „Gloria Muncii” și Ordinul „Drapelul Roșu de Muncă”. De asemenea, a fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova și a primit distincții internaționale, cum ar fi medalia „50 de ani de la Victorie” (Ierusalim) și medalia „Честь. Слава. Труд” (Ucraina).
Moștenirea
Vasile Anestiadi a rămas în istorie ca un pionier al patomorfologiei din Republica Moldova și un promotor al învățămîntului și cercetării științifice moderne. Prin munca sa de o viață, a influențat profund medicina și educația medicală din Republica Moldova, lăsînd o moștenire valoroasă generațiilor viitoare. A decedat pe 13 noiembrie 2014 la Chișinău, dar contribuțiile sale continuă să fie apreciate și studiate în comunitatea medicală internațională.