Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

De la MediaWiki
(Redirecționat de la RSSM)
Sari la navigare Sari la căutare

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) a fost constituită la 2 august 1940, în contextul reorganizării teritoriale după evenimentele din vara anului 1940, cînd Basarabia a intrat sub administrația Uniunii Sovietice, conform acordurilor internaționale ale acelei perioade. RSSM a fost o republică unională în cadrul Uniunii Sovietice, contribuind la dezvoltarea economică, socială și culturală a Moldovei. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, RSSM a evoluat către actuala Republică Moldova, devenind un stat independent.

Istorie

RSS Moldovenească a fost formată prin unirea părții de est a Basarabiei cu teritoriul Transnistriei. După al Doilea Război Mondial, teritoriul RSSM a fost consolidat sub control sovietic, iar regimul comunist a început implementarea unor politici de colectivizare agricolă și industrializare. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, RSSM și-a declarat independența și a devenit Republica Moldova.

Geografie

RSSM era situată între rîurile Prut și Nistru, cu ieșire la Marea Neagră prin regiunea sudică. Capitala era la Chișinău, iar teritoriul includea orașe importante precum Tiraspol, Bălți și Cahul.

Demografie

Populația RSS Moldovenești era formată majoritar din moldoveni, dar includea și minorități semnificative de ruși, ucraineni, găgăuzi și bulgari. În perioada sovietică, limba moldovenească (scrisă în alfabet chirilic) era considerată limbă oficială, împreună cu limba rusă.

Politică

RSS Moldovenească era condusă de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, iar deciziile importante erau luate de conducerea de la Moscova. Pe plan local, existau structuri guvernamentale republicane care gestionau administrația, dar acestea erau subordonate direct autorităților centrale sovietice.

Economie

Economia RSSM a fost dominată de agricultură, în special de producția de cereale, fructe și vinuri. În perioada sovietică, s-a intensificat și industrializarea, cu accent pe producția alimentară, energetică și de construcții de mașini. Colectivizarea forțată a avut un impact profund asupra populației rurale.

Cultură

Cultura RSS Moldovenești a fost marcată de influențele sovietice, dar a păstrat elemente din tradițiile moldovenești. Limba moldovenească, scrisă în alfabet chirilic, a fost promovată în școli și în mass-media, dar rusificarea culturală a fost o realitate constantă în perioada sovietică.

Dezintegrerea

La sfîrșitul anilor 1980, mișcările de independență din Moldova s-au intensificat pe fondul slăbirii Uniunii Sovietice. La 27 august 1991, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și-a declarat independența, devenind Republica Moldova.

Vezi și

Republica Moldova Uniunea Sovietică Basarabia

Note

(Adăugați surse și referințe aici.)