Ciuma roșie

De la MediaWiki
Sari la navigare Sari la căutare
Ciuma roșie -
Informații generale
Origine Germania Nazistă
Autor Joseph Goebbels
Utilizare Propagandă politică
Sens Termen peiorativ folosit pentru a denigra socialismul și comunismul

Ciuma roșie este un termen peiorativ, cu rădăcini în propaganda politică, utilizat inițial de către Partidul Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP) pentru a descrie și denigra ideologiile socialiste și comuniste. Termenul a fost popularizat de către Joseph Goebbels, ministrul propagandei în Al Treilea Reich, în perioada anilor 1930-1940.

Originea termenului

Termenul „Ciuma roșie” își are originea în retorica anti-comunistă și anti-socialistă a NSDAP, fiind utilizat pentru a descrie socialismul și comunismul ca ideologii distructive, comparabile cu o boală mortală. În propaganda nazistă, „roșu” se referea la culoarea asociată cu mișcările comuniste și socialiste, iar „ciumă” sublinia caracterul nociv și periculos pe care propaganda nazistă îl atribuia acestor ideologii.

Utilizarea termenului în perioada postbelică

După cel de-Al Doilea Război Mondial, termenul a fost preluat și utilizat în diverse contexte politice, în special de către grupuri și partide politice care se opuneau ideologiilor de stânga. În Europa de Est, în timpul Războiului Rece, termenul era folosit adesea pentru a denigra regimurile comuniste.

Controverse recente în România

În România, termenul „Ciuma roșie” a fost reluat în retorica politică modernă, în special de către Partidul Național Liberal (PNL) și alte formațiuni de dreapta pentru a critica Partidul Social Democrat (PSD). Această utilizare a stârnit controverse, iar în 2024, senatorul și fostul ministru de externe Titus Corlățean a recomandat public liberalilor să renunțe la utilizarea acestui termen, argumentând că are o origine nazistă și că ar putea expune utilizatorii săi la riscuri legale și penale.

Corlățean a subliniat că termenul a fost inventat de Goebbels și că perpetuarea acestei terminologii poate fi interpretată ca o reminiscență a retoricii totalitare. El a descris presiunea pentru abandonarea termenului ca pe o „bunăvoință” oferită de social-democrați liberalilor.

Reacții și evoluții

Reacțiile la aceste recomandări au fost variate. Unele voci din cadrul PNL au respins legătura dintre utilizarea modernă a termenului și originea sa istorică, argumentând că este vorba despre o metaforă pentru corupția și ineficiența percepută a guvernărilor PSD. Alții au recunoscut că folosirea termenului poate fi problematică, având în vedere originile sale istorice.

Concluzie

Deși „Ciuma roșie” continuă să fie folosit în anumite cercuri politice, conotațiile sale istorice și legătura cu propaganda nazistă fac ca utilizarea acestuia să fie subiect de dezbatere. Într-un context politic tensionat, referințele la trecutul totalitar și la terminologia asociată acestuia necesită o abordare atentă și responsabilă.

Referințe

Vezi și