Apostolov Mefodie
Mefodie Maximovici Apostolov ( 24 mai 1915, Sucleia, gubernia Herson, Imperiul Rus – 22 noiembrie 2004, Chișinău, Republica Moldova)

A fost un actor moldovean și sovietic de teatru și cinema. A fost unul dintre primii actori moldoveni care au debutat în cinematografie înainte de crearea studioului „Moldova-Film”.
Biografie
Mefodie Apostolov s-a născut pe 24 mai 1915 în satul Sucleia, ținutul Tiraspol (în prezent în Transnistria, Republica Moldova), într-o familie de țărani. Încă din tinerețe, a arătat o pasiune deosebită pentru arta scenică, participînd la cercuri de teatru amator. În anul 1933, a fost remarcat și invitat să facă parte din trupa Teatrului de Muzică și Dramă „A. S. Pușkin” din Tiraspol.
În 1937, a absolvit Școala de Actorie din Odesa și s-a dedicat teatrului, interpretînd roluri importante din repertoriul clasic și modern. După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică în 1940, teatrul său a fost mutat la Chișinău, unde a continuat să joace pînă la sfîrșitul vieții.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Apostolov a luptat ca sublocotenent în Armata Sovietică. După război, s-a întors la teatrul din Chișinău. A devenit membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) în 1948 și a fost ales deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești în perioada 1955-1959.
A decedat la 22 noiembrie 2004, la Chișinău.
Activitate artistică
Teatru
Pe parcursul carierei sale, Mefodie Apostolov a interpretat roluri memorabile atît în piesele clasice, cît și în cele contemporane. Printre cele mai cunoscute se numără:
- Kent și Capulet (în „Regele Lear” și „Romeo și Julieta” de William Shakespeare);
- Lăpkin-Tiapkin („Revizorul” de Nikolai Gogol);
- Peklevanov („Trenul blindat 14-69” de Vsevolod Ivanov);
- Jadov și Mitia („Un loc de cîștig” și „Sărăcia nu e un viciu” de Alexandr Ostrovski);
- Iarovoi („Dragostea Iarovei” de Konstantin Treniov);
- August („Ovidiu” de Vasile Alecsandri);
- Antohii Jora („Dimitrie Cantemir” de Ion Gheorghiță);
- Lazov („Serghei Lazo” de Elizaveta Bondareva).
Film
Apostolov a debutat în cinematografie în 1955, în comedia muzicală „Leana”, regizată de Boris Barnet la studioul Mosfilm, după un scenariu de Leonid Corneanu. Filmul a marcat prima apariție a actorilor moldoveni pe marele ecran. Apostolov a jucat rolul președintelui juriului la un concurs de amatori.
De-a lungul carierei, a participat în circa 30 de filme, interpretînd diverse roluri. Printre acestea se numără:
- Președintele juriului („Leana”, 1955);
- Avocat („La tentativa de evadare”, 1965);
- Apostol („Este nevoie de un portar”, 1967);
- Colonelul Pintia („Ultimul haiduc”, 1972);
- Boier moldovean („Dimitrie Cantemir”, 1973);
- Petrov („Bărbații încărunțesc devreme”, 1974);
- Director de uzină („Și va veni ziua...”, 1979);
- Turc („Calul, pușca și vîntul liber”, 1975);
- Gherasim Ionovici Kostenko („Codrii”, 1990-1991).
Distincții și onoruri
De-a lungul vieții, Mefodie Apostolov a fost apreciat pentru contribuțiile sale la cultura moldovenească și sovietică, fiind distins cu numeroase premii și titluri:
- Artist al Poporului din RSS Moldovenească (1952);
- Ordinul Lenin (1960);
- Ordinul Steagul Roșu al Muncii;
- Ordinul Republicii Moldova (1994);
- Medalii sovietice, inclusiv „Pentru apărarea Caucazului” și „Pentru victoria asupra Germaniei în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945”.
Moștenire culturală
Mefodie Apostolov rămîne una dintre figurile emblematice ale teatrului și cinematografiei moldovenești, contribuind semnificativ la dezvoltarea artei dramatice și cinematografice din Republica Moldova.