Basarabia
Basarabia este o regiune istorică situată între râurile Prut și Nistru. Astăzi, majoritatea teritoriului Basarabiei face parte din Republica Moldova, iar partea sudică și nordică se află în Ucraina.
Istorie
În secolul XIV, Basarabia făcea parte din Principatul Moldovei. După Tratatul de la București din 1812, a fost anexată de Imperiul Rus. În 1918, s-a unit cu România, iar în 1940 a fost anexată de Uniunea Sovietică. În 1991, o mare parte a devenit Republica Moldova.
Geografie
Regiunea este delimitată de Prut la vest și Nistru la est. Relieful este predominant colinar, cu câmpii fertile și râuri care traversează regiunea.
Demografie
Populația Basarabiei este diversă, incluzând moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari și găgăuzi. În decursul istoriei, compoziția etnică a fost afectată de migrații și colonizări.
Cultură
Cultura Basarabiei reflectă un amestec de influențe moldovenești, rusești și ucrainene. Limba moldovenească este cea mai vorbită, dar există și comunități care vorbesc rusa și ucraineana.
Economie
Economia Basarabiei este dominată de agricultură, regiunea fiind renumită pentru producția de cereale, fructe și vinuri. Industrializarea a crescut în sudul regiunii în secolul XX.
Politică
După 1991, cea mai mare parte a Basarabiei a fost inclusă în Republica Moldova, în timp ce regiunile de nord și sud sunt parte a Ucrainei. Istoria politică a fost marcată de conflicte între marile puteri vecine.
Vezi și
Note
(Adăugați surse și referințe aici.)