Balaur Nicolae
Nicolae Balaur (n. 17 octombrie 1939, Buțeni, Hîncești)
Este un biolog moldovean, specializat în fiziologia, biochimia și bioenergetica plantelor. A obținut titlul de doctor habilitat în științe biologice în 1993 și a devenit profesor universitar în 1997. În anul 2000, a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
A fost organizatorul și primul decan al Facultății de Parfumerie, Cosmetologie și Aromatizanți din cadrul Universității de Studii Umanistice. Cercetările sale științifice s-au concentrat pe identificarea mecanismelor și metodelor de creștere a eficienței proceselor de transformare a energiei, inclusiv a mecanismelor alternative. A pus bazele și a dezvoltat cercetările bioenergetice în Republica Moldova, fiind recunoscut ca fondator al școlii științifice în domeniul bioenergeticii.
A inițiat o nouă direcție în fiziologia și biochimia plantelor, denumită agrobioenergetică. A studiat relația dintre metabolismul energetic, productivitatea și rezistența plantelor, formulînd și demonstrînd experimental conceptul funcției de reglare a metabolismului energetic în procesele de producție și formare a rezistenței plantelor. De asemenea, a propus ipoteza privind funcția de reglare a radicalilor liberi în procesele de asigurare a energiei celulare și principiul cuplării dintre procesul de disipare a energiei și cel de producție.
Nicolae Balaur este autorul a peste 160 de lucrări științifice, inclusiv două lucrări de sinteză și șase monografii. Rezultatele cercetărilor sale au fost prezentate și apreciate la 47 de conferințe, simpozioane și congrese regionale și internaționale. Deține 11 brevete de invenție, iar sub îndrumarea sa au fost susținute cinci teze de doctorat în științe biologice.
Este membru titular al Academiei Naționale de Științe Ecologice, membru al Federației Societăților Europene de Biologie a Plantelor și vicepreședinte al Societății de Fiziologie și Biochimie Vegetală din Republica Moldova. A fost distins cu Diploma de Onoare și Diploma de Recunoștință ale Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, Medalia de Aur la „Salonul Internațional de Invenții, Modele și Desene” (București, 1997) și Medalia de Bronz la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent” (Chișinău, 2004).