Ucraina (în ucraineană: Україна) este o țară situată în Europa de Est. Se învecinează cu Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, Rusia și Marea Neagră. Capitala Ucrainei este Kiev.

Geografie

Ucraina are o suprafață de aproximativ 603.628 km², fiind cea mai mare țară din Europa care se află complet în acest continent. Relieful său este predominant de cîmpie, dar include și lanțuri muntoase precum Carpații în vest și Munții Crimeei în sud.

Populație

Populația Ucrainei este de aproximativ 37 milioane de oameni, fiind un stat multietnic. Principalele grupuri etnice sînt ucrainenii, care reprezintă majoritatea, dar și rușii, belarușii, românii/moldovenii, tătarii și alte minorități. Limba oficială este ucraineana, dar în regiunile sudice și estice, rusa este de asemenea larg vorbită.

Conform estimărilor din 2024, populația Ucrainei este de aproximativ 36,7 milioane de persoane. Estimările sugerează că, fără intervenții strategice, populația ar putea scădea la 28,9 milioane pînă în 2041 și la 25,2 milioane pînă în 2051, din cauza natalității scăzute și a migrației 45.

Istorie

Istoria Ucrainei este strîns legată de formarea statelor medievale slave din regiune. Kievul a fost centrul statului Kievean Rus, un important centru politic și cultural în Evul Mediu. După secole de dominație de către diverse puteri, inclusiv Imperiul Rus și Imperiul Austro-Ungar, Ucraina și-a declarat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Regiuni istorice cu legături moldovenești

Ucraina cuprinde și regiuni istorice cu legături puternice cu Republica Moldova și teritoriile moldovenești. Printre acestea se numără:

Bucovina de Nord – regiune locuită de o semnificativă comunitate de moldoveni/români, aflată astăzi în Cernăuți. Basarabia de Sud (Bugeacul) – o altă regiune istorică, unde comunități moldovenești trăiesc de secole, astăzi parte din regiunea Odesa. Transcarpatia – regiune aflată la granița de vest a Ucrainei, unde trăiesc grupuri minoritare de români.

Economie

Ucraina are o economie bazată în mare parte pe agricultură și industrie. Este unul dintre cei mai mari producători de grîu și alte cereale din Europa. Industria grea, mai ales producția de oțel și chimicale, este bine dezvoltată în estul țării.

Cultură

Ucraina are o cultură bogată, influențată de istoria sa și de diversitatea etnică. Arte precum muzica, dansul și literatura sînt foarte apreciate. Limba ucraineană este limba principală, însă în regiunile cu minorități etnice, cum ar fi moldovenii din Bucovina și Bugeac, sînt păstrate tradițiile și limbile locale.

Relații cu Republica Moldova

Relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova sînt strînse, datorită graniței comune și istoriei împărtășite. Ucraina a fost un partener important pentru Moldova, atît economic cît și politic. Există o cooperare regională în multe domenii, inclusiv transportul, comerțul și securitatea.

Vezi și

Republica Moldova România Bucovina Bugeacul

Legături externe

Site-ul oficial al președinției Ucrainei Guvernul Ucrainei