Arionescu – Baillayre Lidia
Lidia Arionescu-Baillayre (22 martie 1880, Chișinău - 1923, Chișinău )
A fost o pictoriță ale cărei lucrări se încadrează în curentele neoimpresionismului și postmodernismului.
Studii și formare artistică:
A urmat cursurile Gimnaziului de fete din Chișinău între 1890 și 1902. A studiat la Școala de desen din Chișinău, în atelierul lui Vladimir Ocușco. Ulterior, a fost admisă la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg, unde a studiat în atelierul lui Ivan Dmitriev-Kavkazski.
Cariera și viața personală:
În perioada studiilor la Sankt Petersburg, l-a cunoscut pe viitorul său soț, Auguste Baillayre, cu care s-a căsătorit în 1907. După căsătorie, au călătorit în Franța și Olanda, unde Lidia a intrat în contact cu arta modernă, influențîndu-i stilul artistic. În decembrie 1908, cuplul a revenit la Chișinău și a participat la expozițiile organizate de Asociația Amatorilor de Arte Frumoase din Basarabia. În toamna anului 1912, la Țarskoe Selo, s-a născut fiul lor, Dumitru.
Au continuat să participe la expoziții în Sankt Petersburg, organizate de noile asociații de artă rusești.
Stil și recunoaștere:
Lucrările Lidiei Arionescu-Baillayre reflectă influențe ale avangardei franceze și olandeze de la începutul secolului XX. A participat la expoziții în Petersburg și Vilno între 1903 și 1910, precum și la Chișinău în 1908, 1920 și 1933, prezentînd naturi statice și portrete.
Presa lituaniană a remarcat măiestria lucrărilor sale, cum ar fi pictura "Flori".
-
Flori
-
Portret de femeie
Moștenire:
Deși a decedat prematur în 1923, la vîrsta de 42 de ani, Lidia Arionescu-Baillayre a lăsat în urmă lucrări valoroase, precum "Portret de femeie" din 1904, aflate în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei. Arta sa continuă să fie apreciată pentru sensibilitatea și profunzimea cu care a surprins stările de spirit și frumusețea feminină.
Lidia Arionescu-Baillayre a avut un potențial artistic remarcabil și, dacă nu ar fi murit prematur, ar fi putut deveni o figură proeminentă a avangardei artistice. Chiar și în timpul bolii, a continuat să picteze pînă în ultima clipă a vieții.