Anschluss

De la MediaWiki
Sari la navigare Sari la căutare
Anschluss
Mulțimi adunate în Heldenplatz, Viena, după Anschluss, 1938.
Informații generale
Dată 12 martie 1938
Loc Austria
Rezultat Austria este anexată de Germania Nazistă
Cauză Nazismul, expansiunea teritorială germană
Combatanți
Combatanți 1 Germania Nazistă
Combatanți 2 Austria
Comandanți
Comandant 1 Adolf Hitler
Comandant 2 Kurt Schuschnigg
Forțe și pierderi
Forțe 1
Forțe 2
Pierderi 1
Pierderi 2


Anschluss (din limba germană, însemnînd "unire" sau "anexare") se referă la anexarea Austriei de către Germania Nazistă în martie 1938. Acest eveniment a fost o etapă crucială în expansiunea teritorială a Germaniei sub conducerea lui Adolf Hitler și a marcat o încălcare flagrantă a Tratatului de la Versailles, care interzicea o astfel de unire.

Context istoric

După Primul Război Mondial, Tratatul de la Versailles din 1919 și Tratatul de la Saint-Germain au interzis explicit unirea Germaniei cu Austria. Cu toate acestea, în anii 1930, dorința de reunificare a fost puternică în ambele țări, în special în contextul crizei economice și a ascensiunii naționalismului.

Evenimentele din martie 1938

În martie 1938, Adolf Hitler a ordonat trupelor germane să intre în Austria. În fața presiunii masive din partea regimului nazist și a susținerii populare pentru Anschluss, cancelarul austriac Kurt Schuschnigg a demisionat, iar guvernul austriac a capitulat fără rezistență.

Pe 12 martie 1938, trupele germane au intrat în Austria, iar pe 13 martie, Anschluss-ul a fost oficializat printr-o lege care a proclamat unirea celor două țări. Un plebiscit organizat ulterior, sub condiții puternic manipulate de regimul nazist, a arătat un sprijin masiv pentru anexare.

Reacții internaționale

Anschluss-ul a fost condamnat de multe puteri internaționale, inclusiv de Regatul Unit și Franța, dar nu au fost luate măsuri concrete pentru a opri anexarea. Acest lucru a încurajat regimul nazist să continue politica sa agresivă de expansiune, care a culminat cu izbucnirea Al Doilea Război Mondial în 1939.

Consecințe

Anschluss-ul a avut consecințe dramatice pentru Austria și pentru Europa în general. Austria a devenit parte a Germaniei Naziste pînă la sfîrșitul războiului, iar numeroși austrieci au fost implicați în acțiunile regimului nazist. După război, Austria a fost ocupată de forțele aliate și a fost restaurată ca stat independent în 1955.

Moștenire

Astăzi, Anschluss-ul este văzut ca un exemplu tragic al expansiunii teritoriale agresive și al consecințelor nefaste ale politicii de conciliere față de regimurile totalitare.

Referințe

  • Exemple de surse suplimentare...

Vezi și